Puskás Zsombor és az FC Midtjylland


Cikksorozatunkban bemutatjuk azokat a játékosokat, akik nálunk a Hegyvidék UFC-nél kezdték el labdarúgó karrierjüket és jó úton haladnak a magyar vagy a nemzetközi ismertség felé ebben a remek sportban. Őket kérdezzük eddigi pályafutásukról, céljaikról, emlékeikről és mindenről, ami alakította pályafutásukat az évek alatt.

Mostani cikkünk főhőse egy olyan fiatalember, aki nálunk kezdte a labdarúgást, mostanra pedig a Liverpool, Atalanta, Ajax hármas ellen készülhet felnőtt csapata a BL főtáblán.
Zsombor öt évet focizott klubbunk kötelékében. Ügyvezetőnk Geress Zoltán, jelenlegi U13-as edzőnk Horváth Csaba és az alapítás óta edzői gárdánkat erősítő Karakas Csaba is segítette a labdarúgás alapjainak elsajátításában fiatal főhősünket, aki a tehetségével és itt szerzett ismereteivel felkeltette a Vasas Kubala Akadémia szakmai stábjának is a figyelmét, így 5 év után az angyalföldi piros-kékeknél folytatta útját a profi futball felé.
Belső hátvédként folyamatosan korosztálya kiemelt játékosai között volt számon tartva és a Vasasnál folyamatosan meghatározó játékosa volt nemcsak korosztályának, de az eggyel idősebbeknek is.
Dannone Kupát nyert 2015-ben, aminek hála 12 évesen kijutottak Marokkóba a korosztályos világbajnokságra. 2017-ben NIKE Premier Kupát nyertek, ezt követően U17-es bajnokságban végeztek első helyen, aminek köszönhetően visszajuttatták a csapatot a legmagasabb utánpótlás bajnokságba, majd kapva kapott az élet által kínált lehetőségen és Dániába költözött, ahol a tavalyi Superligaen bajnokának utánpótlásában próbál szerencsét. Időközben behívták a magyar U17-es válogatottba is. Távolról úgy hangzik, hogy Zsombinak minden könnyen megy, ám ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy látszik, a légiós élet főleg ilyen fiatalon az egyik legnehezebb műfaj.

Skandinávia legjobb labdarúgó akadémiája

Kicsit bemutatva ezt a dán csapatot a tudomány mai állása alapján, az ottani bajnokság legdrágább keretével rendelkeznek, illetve sikerült bekerülniük idén Európa szűk elitjébe, így a BL főtáblán mutathatják meg magukat játékosaik. Igen kiterjedt megfigyelői hálózatokkal, folyamatosan kutatják a világ minden táján fellelhető tehetséges játékosokat, akik beleillenek az elképzeléseikbe.
Hogy jó helyen van-e Zsombi? A klub honlapján a következő kezdőmondat szerepel: "Skandinávia legjobb labdarúgó akadémiája". Nem is olyan régen az UEFA Ifjúsági BL-ben szerepelve ez a keret a negyeddöntőig jutott, tehát benne volt európa 8 legjobb utánpótlás csapatában.

Interjú Puskás Zsomborral

K: Hogy érzed magad Dániában, milyen a kinti élet magyarként?
PZS: Jól érzem magam. Beilleszkedtem, elfogadtak, a tavalyi évem kifejezetten jól sikerült végig kezdő voltam a meccseken, az U17-es csapattal pedig kupagyőztesek lettünk. Persze nem könnyű magyarnak lenni egy idegen országban, idegen kultúrában és sokkal többet várnak el tőlem, mint egy dántól. Egy magyarnak a sor végére kell állni és lépcsőről lépcsőre bizonyítani többet és még többet. Itthon ha válogatott vagy, kiemelt vagy, Dániában a csapatomban szinte mindenki válogatott.

K: Hogy emlékszel vissza a Hegyvidéknél töltött időszakra?
PZS: Nagyon jó időszak volt, szeretettel gondolok az ott eltöltött évekre. Öt évesen kerültem oda, ott sajátítottam el a foci alapjait. A bátyám is ott kezdte a futballt, minden délutánt a TF pályán töltöttünk az egész családommal.

K: Mi a különbség az itthoni és a kinti edzések, foci között?
PZS: Intenzívebbek és gyorsabbak az edzések. A nagy különbség a mentalitásban és a hozzáállásban van.

K: Tartod a kapcsolatot régi Hegyvidékes csapattársaiddal, edzőiddel?
PZS: Igen. Sokukkal a mai napig jóban vagyok. Beszélgetünk a neten, ha itthon vagyok összefutunk. Geress Zoli bá és Horváth Csaba bá volt, hogy a meccseimre is kijöttek a Vasas pályára.

K: Mesélj kérlek, hogy kerül Budapestről egy fiatal, tehetséges játékos hirtelen Dánia egyik legnagyobb klubjába?
PZS: 2017-ben a Vitesse központban már játszottam az FCM ellen, ahol kinéztek maguknak, majd a ChampSport ügynökségen keresztül kerültem próbajátékra a klubhoz 15 évesen, a 17 évesek között játszottam Hamburgban a Hamburger SV ellen. Bemutatkozásom jól sikerült, mert 2018-ban többször voltam a klubnál, a következő lépés pedig az volt, hogy havonta 3 napra kihívtak minden költséget állva. 2019-ben pedig már aláírtam a szerződést, miután kivásároltak a Vasasból.

K: Ha tanácsolhatnál valamit egy Hegyvidékben focizó tehetséges kis srácnak mi lenne az?
PZS: Merjen nagyot álmodni! Küzdjön keményen és kitartóan! Én soha sem a könnyebb utat választottam, mindig megléptem egyedül a lehetőségeket, soha nem vártam másra és segítségre!

K: Beszéljünk egy kicsit a jövőről, hogy látod a helyzetedet, mik a következő fontos lépcsőfokok pályafutásodban?
PZS: Még nagyon a pályafutásom elején vagyok. De azt gondolom, nagy dolog egy ilyen csapatban edzeni, fejlődni, játszani. Európa egyik legjobb utánpótlás nevelő akadémiája, BL negyeddöntős csapat, idén az U19-es dán bajnokságot veretlenül vezetjük. 17 éves vagyok, külföldön, nagy ugrás az U19, mivel nálam jóval idősebb játékosok játszanak a védelemben, ugyanis Dániában 20 éves játékosok is visszajátszhatnak. Egyenlőre a jelenre koncentrálok, keményen dolgozom aztán meglátjuk, mit hoz a jövő.

K:Melyik képességeid a legfontosabbak a pályán?
PZS: Határozott és kemény vagyok, emellett jól látok a pályán, jó a fejjátékom és használom mind a két lábamat.

Zsombival folytatott beszélgetés során még egy fontos részt idéznék tőle, ami jól mutatja, hogy egyik út sem könnyű, ám töretlen hitnek és akaratnak biztosan meg lesz az eredménye:
"Persze nem minden csillogás kint, például utálom az állandó rossz időt, az emberek zárkózottságát, hogy ebédre nincs meleg étel, a család hiányát, az egyedüllétet, a kiszolgáltatottságot. De ha újra kezdhetném, akkor sem cserélném el ezeket az éveket semmiért!"

Büszkék vagyunk arra, amit Zsombi nap, mint nap tesz. Hiszünk benne és figyeljük folyamatosan karrierje alakulását. Gyerünk Zsombi!
Focizni öröm!
Hajrá Hegyvidék!

(Képek: FC Midtjylland hivatalos oldala)