SZERETÜNK FOCIZNI


A sport, azon belül labdarúgás szeretete a kiinduló pont a gyereknél, ha hagyod játszani imádni fogja, közbe tanítsd, ösztönözd a fejlődésre, de a játékosság nem veszhet ki! Mert onnantól munkává válik, de a gyerek nem dolgozni jön le, hanem azért hogy focizzon, gólt rúgjon, nyerjen, olykor kikapjon, van hogy sikerül minden, van hogy nem, de a gyerek élvezni fogja és imádni, ennél pedig nincs fontosabb!

Lionel Scaloni:
"Túl sok az elemzés, a kutatás a mai futballban. Manapság már mindenki tudja, hogyan játszik az ellenfél, annyi információ áll a rendelkezésünkre. A játékosok lassan távirányítóval lesznek vezérelhetőek. Nem tudom, hogy más csapatoknál mi a helyzet, de alapvetően fennáll a veszélye annak, hogy elveszítjük a futball lényegét és kiöljük azt a játékosokból, ami a legfontosabb. Ha állandóan megmondod nekik, hogy mikor mit tegyenek, akkor ezt kockáztatod. Csak annyit mondjunk nekik, amit feltétlenül szükségesnek tartunk, ne terheljük őket túl információkkal. Így elveszítjük a futball lényegét, nem csak profi szinten, hanem már a gyerekeknél is. Az én gyermekeim Spanyolországban játszanak, de már őket is túlterhelik infókkal. Megkapják a labdát és máris mondják nekik, mit tegyenek...

... Egyre kevesebb a cselező játékos, mert kiölik belőlük. Amint megkapják a labdát mondják nekik, hogy passzolják tovább. Képzeljük csak el, ha Messi most nyolc éves lenne, és állandóan azt mondanák neki, hogy passzold le, akkor ma nem állna előttünk az a legenda, aki egyébként. Elszomorító. A foci az évek során olyan nagyra nőtt, hogy ma már mindenki olvas róla, tanulja és azt gondolja, hogy máris átlátja, érti a lényeget.

Ma már 7-8 éves gyerekeknek mondják azt, hogy végezzen átlós mozgásokat, védje, fedezze a területeket... Hét éveseknek! Hadd játsszanak a labdával, élvezzék a futballt, legyen nekik megengedve, hogy hibázzanak..

aztán amikor eljutnak 14-15 éves korukig, kezdjük el szépen fokozatosan kiküszöbölni ezeket a hibákat. Komoly üzenet ez a jövőnek. Ez egy sport, nem veszíthetjük el a futball lényegét."